Bananflugor

Bananflugor fälla – recept på egen bananflugefälla

2025-06-27

Bananflugor dyker ofta upp när det är varmt och fuktigt, särskilt om det finns frukt eller rester av juice framme. De är små, snabba och irriterande – men som tur är finns det enkla sätt att bli av med dem.

Med hjälp av några vanliga saker som ofta redan finns hemma går det att göra en mycket effektiv bananflugefälla. Det krävs varken gift eller dyra produkter.

Varför får man bananflugor?

De små flugorna lockas främst av övermogen frukt, saftrester, vin eller andra jästa vätskor. De kan också hitta till gamla skal i soppåsen, smutsiga flaskor i återvinningen eller diskhon om det finns matrester kvar.

Äggen läggs ofta i frukt eller på fuktiga ytor, och larverna kläcks snabbt – ibland redan efter ett dygn. Därför kan de bli många på kort tid.

Hur får man bort bananflugor?

För att slippa en invasion gäller det att ta bort allt som lockar till sig flugorna. Diska ur tomflaskor direkt, byt soppåsen ofta och ställ in frukten i kylen. Se också till att inga matrester ligger framme.

Men även om man är noga med städningen kan det ibland behövas en extra åtgärd. Att göra en bananflugor fälla hemma är ett enkelt och effektivt sätt att minska antalet flugor snabbt.

Vad behöver man för att göra en bananflugefälla?

Det som gör metoden så populär är att det krävs så lite. Oftast räcker det med ättika, lite diskmedel och något sött. Kombinationen av surt och sött lockar till sig flugorna, medan diskmedlet gör att ytspänningen försvinner – vilket gör att flugorna sjunker och inte tar sig upp igen.

Vanliga ingredienser:

  • Äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger (gärna ekologisk, men inget måste)
  • Några droppar diskmedel
  • Lite socker
  • Ett litet glas eller en skål
  • (Eventuellt plastfolie med hål i – men det går bra utan)

Recept på bananflugor fälla ättika

En beprövad metod för att snabbt minska antalet flugor i köket är att blanda ihop en bananflugefälla med hjälp av ättika. Den är enkel att göra och fungerar ofta redan inom ett par timmar.

Så här gör du:

  1. Häll cirka 1–2 cm ättika (12%) i ett glas.
  2. Blanda i en halv tesked socker och rör om.
  3. Droppa i lite diskmedel – bara några droppar räcker.
  4. Låt glaset stå öppet eller täck det med plastfolie och gör små hål med en tandpetare.

Flugorna dras till doften, flyger ner mot blandningen och fastnar i vätskan. Fällan kan stå framme några dagar innan den byts ut.

Alternativa recept på bananflugefällor

Det går att testa olika varianter beroende på vad man har hemma. Om det inte finns ättika, fungerar vinäger (till exempel äppelcidervinäger) nästan lika bra. Man kan också mosa lite övermogen banan i en skål, täcka den med plastfolie och göra hål i plasten. På så sätt kommer flugorna in men har svårt att ta sig ut.

En annan variant är att använda rödvin. Doften lockar många bananflugor, och med lite diskmedel i fungerar det på samma sätt som med ättika.

Hur dödar man bananflugor?

Att bara jaga flugorna med en flugsmälla hjälper sällan i längden, även om det kan kännas som en snabb lösning. Några försvinner – men snart är de tillbaka igen. Problemet är som sagt att bananflugor förökar sig snabbt och lägger ägg i frukt, sopor eller på fuktiga ytor, vilket gör att nya flugor dyker upp hela tiden.

För att verkligen bli av med dem krävs en kombination av två saker – ta bort allt som lockar till sig flugorna, och samtidigt fånga in de flugor som redan hunnit kläckas och flyger runt i köket

Hur vet man att det fungerar?

Det brukar gå snabbt att se resultat när en bananflugefälla har ställts fram. Om blandningen är rätt gjord och inget annat lockande finns i närheten, kan flera flugor redan ha fastnat i glaset morgonen efter. Många märker skillnad inom bara några timmar. I vissa fall kan det däremot ta ett par dagar innan fällan ger full effekt.

Det beror bland annat på hur många flugor som finns i hemmet, hur spridda de är och om det finns andra dofter som konkurrerar om deras uppmärksamhet. I ett kök där flugorna redan hunnit lägga ägg kan det också kläckas nya under tiden, vilket gör att man kan behöva upprepa metoden några gånger innan allt är helt borta.