Asbest är ett material som tidigare användes flitigt inom byggbranschen, särskilt mellan 1920-talet och början av 1980-talet. I dag är det förbjudet att använda i Sverige, men det kan fortfarande finnas kvar i många äldre byggnader.
Många vet att asbest är farligt om det hanteras fel, men det är inte alltid lätt att veta var det kan gömma sig.
Idag går vi igenom alla vanliga platser där asbest kan finnas, varför det är ett problem, och vad du bör tänka på om du misstänker att det finns i din bostad eller fastighet.
Varför användes asbest?
Asbest användes för att det var starkt, tålde höga temperaturer och inte brann. Dessutom dämpade det ljud och isolerade bra mot både värme och kyla. Det gjorde materialet populärt i allt från väggar och golv till tak och rörsystem.
Problemet är att fibrerna är mycket små och kan andas in om asbesten skadas eller rivs. Inandning av dessa fibrer kan leda till allvarliga sjukdomar som asbestos, lungcancer och mesoteliom.
I vilka typer av byggnader finns asbest?
Asbest kan finnas i både bostadshus, skolor, kontor, fabriker och offentliga byggnader som byggdes eller renoverades före 1982.
Det är särskilt vanligt i hus från 1950-, 60- och 70-talen. Även om byggnaden har renoverats kan äldre material finnas kvar bakom nyare ytskikt.
Vanliga ställen där asbest kan förekomma
Det är svårt att se med blotta ögat om något innehåller asbest. Därför är det viktigt att vara uppmärksam vid rivning, renovering eller borrning i äldre material. Här är några av de vanligaste ställena där asbest fortfarande kan finnas:
Asbest i väggar
I många hus från mitten av 1900-talet användes asbest i väggar för att minska brandrisken och ge ljudisolering. Det kan vara dolt i puts, väggskivor eller bakom kakel.
I vissa fall finns det som ett tunt lager bakom tapeter eller paneler. Detta gör det extra svårt att upptäcka utan att skada väggen. Om du ska borra, såga eller riva i gamla väggar är det viktigt att ta reda på vad de innehåller innan arbetet påbörjas.
Tak, fasader och skivmaterial
Eternitplattor, som ofta användes till tak och fasader, innehåller nästan alltid asbest. Dessa plattor har ett gråaktigt, cementliknande utseende. De kan finnas på både bostadshus och uthus. Även ventilationshuvar och skivor kring skorstenar kan vara tillverkade i material som innehåller asbest.
Rör och pannor
Många äldre värmesystem och rörledningar är isolerade med asbest. Den typen av asbest isolering var vanlig eftersom den klarade höga temperaturer och inte brann.
Asbesten kan vara lindad runt rör, ligga som mattor under golvet eller sitta i kopplingsboxar och bakom elskåp. Med tiden blir materialet ofta skört, och då kan farligt damm lätt frigöras om man rör vid det.
Golvmaterial och fix
I äldre hus användes ofta lim och fix som innehåller asbest för att sätta plastmattor eller kakel. Golvmattor från 1950-talet och fram till början av 1980-talet kan ha asbest i både själva mattan och limmet under. I badrum kan även fix och fogmassa innehålla asbest.
Asbest i betong och puts
I vissa fall har man blandat in asbest i betong eller puts för att förbättra hållfastheten eller göra materialet mer motståndskraftigt mot värme. Det kan handla om väggar, balkonger eller grundkonstruktioner.
Den typen av asbest är bunden i materialet, vilket betyder att det inte är farligt så länge det är orört – men vid borrning eller rivning kan fibrer frigöras.
Elektriska installationer
Asbest användes också som skydd i äldre elinstallationer. Bakom elcentraler, i kopplingsdosor eller runt säkringar kan det finnas asbestskivor. I vissa fall användes asbest även i äldre hushållsapparater som strykjärn och brödrostar.
Hur vet man om ett material innehåller asbest?
Det går inte att se med blotta ögat. Enda sättet att vara helt säker är att låta ett auktoriserat laboratorium analysera ett prov. Sådana tester görs oftast av professionella saneringsföretag. Om du misstänker att ett material kan innehålla asbest bör du inte själv borra, riva eller såga i det.
Vad ska man göra om man hittar asbest?
Om du misstänker att det finns asbest i din bostad ska du inte försöka ta bort det själv. Sanering måste alltid göras av företag som har tillstånd från Arbetsmiljöverket. De använder särskild skyddsutrustning och metoder för att förhindra att fibrer sprids.
Det är också viktigt att informera eventuella hantverkare innan renovering sker, så att de inte råkar släppa ut farligt damm av misstag.
När är asbest farligt?
Asbest är farligt när fibrerna frigörs i luften. Så länge materialet är helt och inte skadat är risken låg. Men så fort man rör eller bearbetar materialet ökar risken att fibrer släpper och kan andas in.
Därför blir asbest ofta ett problem i samband med renoveringar eller om ett gammalt material börjar smulas sönder.
Vem ansvarar för att upptäcka och hantera asbest?
I en bostadsrätt är det oftast föreningens ansvar att hantera asbest i gemensamma utrymmen. I villor ligger ansvaret på husägaren.
Om det gäller arbetsplatser eller hyresbostäder måste fastighetsägaren eller arbetsgivaren följa lagar och regler kring asbest-hantering.